Bilim ve Sanat Merkezleri’ne öğrenci seçimi MEB Özel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından her yıl yayımlanan kılavuz rehberliğinde yapılmaktadır. Bu kılavuzda sınav tarihleri ve işlem basamakları ayrıntılı olarak açıklanmaktadır. Bu kılavuza göre BİLSEM’e bireysel olarak başvurmak mümkün değildir, öğrencinin sınıf öğretmeninin önerisi doğrultusunda okul yönlendirme komisyonu tarafından aday gösterilmesi gerekmektedir.
Seçim süreci 3 aşamadan oluşur :
- Okul yönlendirme komisyonu tarafından öğrencinin aday gösterilmesi
- Ön değerlendirme uygulamalarının yapılması
- Bireysel değerlendirme uygulamalarının yapılması
1)Aday gösterme süreci okul yönlendirme komisyonları tarafından yürütülecektir.
2)Okul yönlendirme komisyonu; okul müdürü başkanlığında müdür yardımcısı, rehber öğretmen/psikolojik danışman olarak görev yapan öğretmenlerin tamamı ve her sınıf seviyesinden okul müdürünün belirleyeceği en az bir sınıf öğretmeninden oluşturulacaktır.
Komisyonda yer alma şartlarını sağlayan üyelerden herhangi birinin bulunmadığı durumlarda mevcut üyeler ile komisyon oluşturulacaktır.
3) Her okulda 1.,2. ve 3. sınıf düzeyinde her bir yetenek alanı için öğrenci sayısının en fazla %20 si aday gösterilebilecektir.
4) Bir öğrenci en fazla iki yetenek alanından aday gösterilebilecektir.
5) Sınıf öğretmenleri tarafından önerilen öğrenciler için “Gözlem Formu”nun doldurularak okul yönlendirme komisyonuna teslim edilecektir.
6) Okul yönlendirme komisyonutarafından aday gösterilmesine karar verilen öğrencilerin gözlem formları ilgili öğretmelere imza karşılığında tebliğ edilecektir. Sınıf öğretmeleri, komisyon tarafından tebliğ edilen gözlem formlarını MEBBİS/e-okul Yönetim Bilgi SistemiModülüne işleyerek kaydedeceklerdir.
1) Sınıf öğretmeni tarafından önerilen öğrenci/öğrencilerin gözlem formlarını değerlendirerek aday gösterilecek öğrencileri belirlemek,
2) Aday gösterilecek öğrencilerin sınıf bazlı listelerini ilgili sınıf öğretmenlerine tebliğ etmek,
3) Aday gösterilen öğrenci bilgilerini kontrol etmek ve varsa gerekli düzeltme işlemlerini gerçekleştirmek,
4) Resim ve müzik yetenek alanları ön değerlendirme uygulamalarında gerekli ortamı sağlamaktır.
Aday gösterildikten sonra öncelikle “ön değerlendirme” süreçleri yapılacaktır. Ön değerlendirme uygulamaları genel zihinsel yetenek alanı için il tanılama sınav komisyonları tarafından belirlenen merkezlerde, resim ve müzik yetenek alanları için ise öğrencilerin kayıtlı bulundukları okullarda yapılacaktır.
Uygulamaya girecek öğrencilerin randevuları, il tanılama sınav komisyonlarınca MEBBİS/BİLSEM İşlemleri Modülü üzerinden verilecektir.
Öğretmen ve öğrenciler uygulamaya çağrı cihazı, telsiz, radyo, cep telefonu gibi haberleşme araçları ile veri bank, dizüstü bilgisayar, el bilgisayarı,cep bilgisayarı, saat dışında fonksiyonu bulunan saat vb. her türlü bilgisayar özelliği olan elektronik donanımlı aletler, hesap makinesi, fotoğraf makinesi, kamera vb. cihazlarla gelmeleri yasaktır.
Genel zihinsel yetenek için alanı ön değerlendirme uygulamaları cumartesi/pazar günleri ve her gün için 6 (altı) oturum şeklinde yapılacaktır.
Resim ve müzik yetenek alanları ön değerlendirme uygulamaları sınıf öğretmenleri tarafından yürütülecektir.
Ön değerlendirme uygulamalarında Bakanlıkça belirlenen ölçme araçları kullanılacaktır.
Ön değerlendirme uygulamasına girecek öğrencilerin “Uygulama Giriş Belgeleri” e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi /İlkokul Ortaokul Kurum İşlemleri/Sınav İşlemleri Modülü’nde yayımlanacak olup fotoğraflı giriş belgeleri okul müdürlükleri tarafından onaylanarak öğrenci velilerine imza karşılığında teslim edilecektir.
1) Genel Zihinsel Yetenek alanı ön değerlendirme “TABLET BİLGİSAYALAR” üzerinden yapılacaktır.
2) İl tanılama sınav komisyonları, MEBBİS-BİLSEM İşlemleri Modülü’nde aday gösterilen öğrenci sayılarına göre uygulama merkezlerini ve salonlarını belirleyeceklerdir. Belirlenecek merkezde uygulamanın sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için merkezlerin kablosuz internet al yapısının olmasına dikkat edilecektir.
3) Uygulamanın yapılacağı merkezler belirlenirken MEB ADSL ve sabit IP ile yapılması zorunludur.
4) Genel Zihinsel Yetenek alanı ön değerlendirme uygulamalarına girecek öğrencilerin randevuları, il tanılama sınav komisyonları tarafından oluşturulacaktır.
5) Ön değerlendirme uygulamasında öğrenci yerleştirme işlemleri üçüncü, ikinci ve birinci sınıf sıralaması ile yapılacak olup bir sınıf düzeyindeki öğrencilerin tamamının yerleştirme işlemleri tamamlanmadan diğer sınıf düzeylerindeki öğrencilerin yerleştirilme işlemleri yapılmayacaktır. Sınıf düzeyine göre yerleştirme yapılırken sınıf düzeyinin 20 öğrenciye tamamlanamadığı durumda bir alt sınıf seviyesinden tamamlama yapılabilecektir.
6) Tablet bilgisayar sayısının yetersiz olması ve birden fazla uygulama merkezinde aynı tablet bilgisayarların kullanılmasına ihtiyaç duyulması durumunda öncelikle il merkezindeki uygulamaların tamamlanması ve tablet bilgisayarların diğer uygulama merkezlerine aktarılması gerekmektedir. İl merkezindeki uygulamaların tamamlanmasından sonra tablet bilgisayarların diğer uygulama merkezlerine taşınmasının sorumluluğu il tanılama sınav komisyonunda olacaktır.
7) Ön değerlendirme uygulamalarında öğrenci yerleştirme işlemleri öngörülen resmi tatillerin dışında, randevu verilmeyen gün bırakılmaksızın yapılacaktır.
8) Ön değerlendirme uygulamalarında kullanılacak tablet bilgisayarların seri numaraları il tanılama sınav komisyonları tarafından sisteme girilecektir.(Modül üzerinden seri numarası girilmeyen tablet bilgisayarlarda uygulama açılmayacaktır.)
9) Tablet bilgisayar ile yapılan uygulamalarda öğrenci müdahalesi olmadan tablet bilgisayarda oluşacak ekran donması vb. tablet bilgisayar arızalarına bağlı olarak yaşanacak gelişmeler nedeniyle uygulamanın açılması için verilen sürenin aşılması durumunda “il tanılama sınav komisyonu”na ulaşılması gerekmektedir.
10) Ön değerlendirme uygulamalarında elektrik ve internet kesintilerinden doğacak sıkıntıların önceden önlenebilmesi için ilgili kurumlar ile gerekli yazışmalar yapılarak tedbirlerin alınması gerekmektedir.
11) Ön değerlendirme uygulamalarında kullanılan tablet bilgisayarların, ülke genelinde ön değerlendirme uygulamaları sonuçlanıncaya kadar uygulama merkezlerinde muhafaza edilmesi ve daha sonra geri dağıtımının yapılması zorunludur.
12) Ön değerlendirme uygulamalarının sorunsuz bir şekilde yürütülebilmesi için il milli eğitim müdürlüklerine “Genel Zihinsel Yetenek Alanı Ön Değerlendirme Uygulaması Uygulayıcı Klavuzu” gönderilecektir.
13) Ön değerlendirme uygulamalarına katılacak öğrencilerin “Uygulama Giriş Belgeleri” belirlenen tarihten itibaren e-okul Yönetim Bilgi Sistemi/İlkokul/Ortaokul Kurum İşlemleri/Sınav İşlemleri Modülü’nde yayımlanacak olup fotoğraflı giriş belgeleri okul müdürlükleri tarafından onaylanarak öğrenci velilerine imza karşılığı teslim edilecektir. Uygulama giriş belgelerinin yayımlandığının duyurulma sorumluluğu okul müdürlüklerine, imza karşılığı teslim alınma sorumluluğu ise öğrenci velilerine aittir. Belgelerin imza karşılığı teslimi zorunlu olup bu durum dışında yapılan uygulamaların sorumluluğu okul müdürlüklerine aittir.
14) Öğrencilerin, uygulama giriş belgelerinde belirtilen gün ve saat dışında uygulamaya alınmayacaklardır. Uygulama giriş belgelerinde belirtilen saatin otuz dakika öncesinde uygulama giriş ve kimlik belgeleri ile uygulamanın yapılacağı okul/kurumda hazır bulunacaklardır. Uygulama giriş ve kimlik belgelerinin herhangi birini ibraz edemeyen öğrenciler değerlendirmeye alınmayacaklardır. Uygulamanın başlamasından itibaren uygulama merkezlerinde hazır bulunsalar bile sonraki uygulamaların aksamasının sebep olunacağından değerlendirmeye alınmayacaklardır.
15) Öğretmen ve öğrenciler uygulamalara çağrı cihazı, telsiz, radyo, cep telefonu gibi haberleşme araçları ile veri bank, dizüstü bilgisayar, el bilgisayarı, cep bilgisayarı, saat dışında fonksiyonu bulunan saat vb. her türlü bilgisayar özelliği olan, özel elektronik donanımlı aletler, hesap makinesi, fotoğraf makinesi kamere vb. cihazlarla katılamayacaklardır.
16) İl tanılama sınav komisyonu üyelerinin genel iş ve işlemleri yürütmek üzere uygulama merkezlerinde bulunmaları gerekmektedir.
Öncelikle tabletler açık ve kullanıma hazır olarak çocuğunuzu bekliyor olacak. Ayrıca sınava başlamadan önce görevliler ne yapmaları gerektiğini çocuklara ayrıntılı bir şekilde anlatacak ve birkaç örnek uygulama yaptırdıktan sonra tüm çocukların uygulamayı kavradığından emin olunca sınavı başlatacaklardır.
Tüm bunlara rağmen bir terslik olursa, görevli kişi sorunun giderilmesi ve çocuğun hak kaybına uğramaması için orada hazır bulunuyor olacaktır.
Resim ve Müzik yetenek alanı sınıf öğretmenleri tarafından çocuğun kendi okulunda yeterli altyapı oluşturularak yapılacaktır.
1) Müzik yetenek alanı ön değerlendirme süreci “Müzikal Yatkınlık Testi” uygulanarak gerçekleştirilecektir.
2) Ön değerlendirme uygulamasına ilişkin teknik detaylar MEBBİS/BİLSEM İşlemleri Modülüne yüklenecektir.
3) Ön değerlendirme uygulaması öğrencilerin kayıtlı bulundukları okullarda, öğrencilerin sınıf öğretmenleri tarafından belirlenen saatler arasında ve MEBBİS/BİLSEM İşlemleri Modülü üzerinden yapılacaktır. Ancak özel okullarda kayıtlı öğrencilerin uygulamaları okul rehber öğretmen/psikolojik danışman tarafından MEBBİS/BİLSEM İşlemleri Modülü üzerimden yapılacaktır. Rehber/psikolojik danışman olmaması durumunda uygulamalar okul müdür/müdür yardımcısı tarafından yapılacaktır. (Uygulamaları gerçekleştirecek görevliler MEBBİS/BİLSEM İşlemleri Modülü’ne “Kişisel TC Kimlik Numarası’ndan oluşan kullanıcıları ile girmeleri gerekmektedir.)
4) Ön değerlendirme uygulamaları internet üzerinden çevrimiçi olarak yapılacağından gerekli internet alt yapısı sağlanacak ve uygulamada kullanılmak üzere tablet, dizüstü veya masaüstü bilgisayarlar hazır hale getirilecektir.
5) Ön değerlendirme uygulamalarının yapılabilmesi için gereken fiziki ve teknik koşulların sağlanması okul yönlendirme komisyonlarının sorumluluğunda olacaktır.
6) Belirlenen tarih aralıklarında müzik yetenek alanı ile ilgili sınıf öğretmelerinin yapacağı işlemler okul yönlendirme komisyonu tarafından takip edilir.
7) Yasal mazeretleri bulunmayan sınıf öğretmenleri aday gösterdikleri öğrencilerin uygulamalarını yapmakla yükümlüdürler. Sınıf öğretmeninin yasal mazereti olduğu durumlarda aday gösterilen öğrencilerin uygulaması okul yönlendirme komisyonu tarafından yapılacaktır.
8) Sınıf öğretmenlerine beyanlarına bağlı olarak kendileri ile üçüncü dereceye kadar akrabalık bağı bulunan öğrencilerin değerlendirmelerinde görev verilmeyecektir.
9) Ön değerlendirme uygulamasına katılacak öğrencilerin “Uygulama Giriş Belgeleri” belirlenen tarihden itibaren e-okul Yönetim Bilgi Sistemi/İlkokul Ortaokul Kurum İşlemleri/ Sınav İşlemleri Modülü’nde yayınlanacak olup fotoğraflı giriş belgeleri okul müdürlükleri tarafından onaylayarak öğrenci velilerine imza karşılığında teslim edilecektir. Uygulama giriş belgelerinin yayımlandığının duyurulma sorumluluğu okul müdürlüklerine, imza karşılığı teslim alınma sorumluluğu ise öğrenci velilerine aittir. Belgelerin imza karşılığı teslimi zorunlu olup bu durum dışında yapılan uygulamaların sorumluluğu okul müdürlüklerine aittir.
10) Uygulayıcı tarafından, uygulamanın yapılamayacağı kararına varılan durumlarda (öğrencinin, performansını etkileyecek derecede görme, bedensel yetersizliğinin olması vb) öğrenci değerlendirmeye alınmayacak olup durum tutanak altına alınarak il tanılama sınav komisyonları aracılığı ile Merkez Tanılama Sınav Komisyonunca verilecektir.
11) Öğretmen ve öğrenciler uygulamalara, uygulamanın yapılması için kullanılan bilgisayar dışında çağrı cihazı, telsiz, radyo, cep telefonu gibi haberleşme araçları ile veri bank, dizüstü bilgisayar, el bilgisayarı, cep bilgisayarı, saat dışında fonksiyonu bulunan saat vb. her türlü bilgisayar özelliği olan, özel elektronik donanımlı aletler, hesap makinesi, fotoğraf makinesi kamere vb. cihazlarla katılamayacaklardır.
12) Uygulamada kullanılacak olan “Müzikal Yatkınlık Testi”nin gizliliğinin sağlanması uygulamayı yapan sınıf öğretmenleri ve okul yönlendirme komisyonlarının sorumluluğunda olacaktır.
1) Resim Yetenek alanı ön değerlendirme süreci belirlenen tarihler arasında “Görsel Algı Testi” uygulanarak gerçekleştirilecektir.
2) Ön değerlendirme uygulamasına ait teknik detaylar belirlenen tarihten itibaren MEBBİS/BİLSEM İşlemleri Modülüne yüklenecektir.
3) Ön değerlendirme uygulaması öğrencilerin kayıtlı bulundukları okullarda, öğrencilerin sınıf öğretmenleri tarafından 8:00-17:00 saatleri arasında ve MEBBİS/BİLSEM İşlemleri Modülü üzerinden yapılacaktır. Ancak özel okullara kayıtlı öğrencilerin uygulamaları okul rehber öğretmen/psikolojik danışman tarafından MEBBİS/BİLSEM İşlemleri Modülü üzerinden yapılacaktır. Rehber/psikolojik danışman olmaması durumunda uygulamalar okul müdürü/müdür yardımcısı tarafından yapılacaktır. (Uygulamaları gerçekleştirecek görevliler MEBBİS/BİLSEM İşlemleri Modülü’ne “Kişisel TC Kimlik Numarası’ndan oluşan kullanıcıları ile girmeleri gerekmektedir.)
4) Ön değerlendirme uygulamaları internet üzerinden çevrimiçi olarak yapılacağından gerekli internet alt yapısının sağlanacak ve uygulamada kullanılmak üzere tablet, dizüstü veya masaüstü bilgisayarlar hazır hale getirilecektir.
5) Ön değerlendirme uygulamalarının yapılabilmesi için gereken fiziki ve teknik koşulların sağlanması okul yönlendirme komisyonlarının sorumluluğunda olacaktır.
6) Belirlenen tarih aralıklarında resim yetenek alanı ile ilgili sınıf öğretmenlerinin yapacağı işlemler okul yönlendirme komisyonu tarafından takip edilir.
7) Yasal Mazeretleri bulunmayan sınıf öğretmenleri aday gösterdikleri öğrencilerin uygulamalarını yapmakla yükümlüdürler. Sınıf öğretmeninin yasal mazereti olduğu durumlarda aday gösterilen öğrencilerin uygulaması okul yönlendirme komisyonu tarafından yapılacaktır.
8) Sınıf öğretmenlerine beyanlarına bağlı olarak kendileri ile üçüncü dereceye kadar akrabalık bağı bulunan öğrencilerin değerlendirmelerinde görev verilmeyecektir.
9) Ön değerlendirme uygulamasına katılacak öğrencilerin “Uygulama Giriş Belgeleri” belirlenen tarihten itibaren e-okul Yönetim Bilgi Sistemi/İlkokul Ortaokul Kurum İşlemleri/Sınav İşlemleri Modülü’nde yayınlanacak olup fotoğraflı giriş belgeleri okul müdürlükleri tarafından onaylayarak öğrenci velilerine imza karşılığında teslim edilecektir. Uygulama giriş belgelerinin yayımlandığının duyurulma sorumluluğu okul müdürlüklerine, imza karşılığı teslim alınma sorumluluğu ise öğrenci velilerine aittir. Belgelerin imza karşılığı teslimi zorunlu olup bu durum dışında yapılan uygulamaların sorumluluğu okul müdürlüklerine aittir.
10) Uygulayıcı tarafından, uygulamanın yapılamayacağı kararına varılan durumlarda (öğrencinin, performansını etkileyecek derecede görme, bedensel yetersizliğinin olması vb) öğrenci değerlendirmeye alınmayacak olup durum tutanak altına alınarak il tanılama sınav komisyonları aracılığı ile Merkez Tanılama Sınav Komisyonuna bildirilecek ve değerlendirmenin ne şekilde yapılacağına yönelik nihai karar Merkez Tanılama Sınav Komisyonunca verilecektir.
11) Öğretmen ve öğrenciler uygulamalara, uygulamanın yapılması için kullanılan bilgisayar dışında çağrı cihazı, telsiz, radyo, cep telefonu gibi haberleşme araçları ile veri bank, dizüstü bilgisayar, el bilgisayarı, cep bilgisayarı, saat dışında fonksiyonu bulunan saat vb. her türlü bilgisayar özelliği olan, özel elektronik donanımlı aletler, hesap makinesi, fotoğraf makinesi kamere vb. cihazlarla katılamayacaklardır.
12) Uygulamada kullanılacak olan “Görsel Algı Testi”nin gizliliğinin sağlanması uygulamayı yapan sınıf öğretmenleri ve okul yönlendirme komisyonlarının sorumluluğunda olacaktır.
Genel Zihinsel yetenek alanı ön değerlendirme “Tablet Sınavı” uygulanarak gerçekleştirilecektir.
Müzik yetenek alanı ön değerlendirme süreci “Müzikal Yatkınlık Testi” uygulanarak gerçekleştirilecektir.
Resim Yetenek alanı ön değerlendirme süreci “Görsel Algı Testi” uygulanarak gerçekleştirilecektir.
Öğrencilerin puanları doğru verdikleri cevaplar üzerinden hesaplanmakta olup yanlış cevaplar doğru cevaplara etki etmemektedir. Ön değerlendirme uygulamaları tüm Türkiye’de tamamlandıktan sonra yetenek alanları bazında sonuçlara göre ülke ortalaması belirlenmekte ve bireysel değerlendirmeye hak kazanan öğrenciler ilan edilmektedir.
Ön Değerlendirme uygulamaları tamamlandıktan sonra yetenek alanlarına göre Bakanlık tarafından belirlenecek puanı geçen öğrenciler yetenek alanlarına göre bireysel değerlendirmeye alınacaktır. Bireysel değerlendirme uygulamaları sonucunda Bakanlık tarafından yetenek alanlarına göre belirlenecek olan puanı geçen öğrenciler bilim ve sanat merkezine kayıt hakkı kazanacaktır.
Genel zihinsel yetenek alanındaki uygulamalar RAM’larda, resim ve müzik yetenek alanlarındaki uygulamalar ise BİLSEM’lerde yapılacaktır ancak uygulamalar RAM’ların ve BİLSEM’lerin fiziki koşullarının uygun olmaması ve uygulamanın gerçekleştirileceği kurumun da ilgili RAM’ların ve BİSEM’lerin sorumluluk bölgesinde bulunması şartı ile il tanılama sınav komisyonunun kararı doğrultusunda Bakanlığımıza bağlı diğer kurumlarda gerçekleşebilecektir.
Resim ve müzik yetenek alanlarında değerlendirmeye alınacak öğrenciler giriş belgelerinde belirtilen saatten 30 dakika önce; genel zihinsel yetenek alanında uygulamaya alınacak öğrenciler ise giriş belgelerinde yer alan saatte uygulama merkezlerinde hazır bulunacaklardır.
Öğrenciler giriş belgelerindeki randevu saatinden en fazla 15 dakikaya kadar olan gecikmelerde değerlendirmeye alınacak olup bu sürenin aşılmasından sonra değerlendirmeye alınmayacaklardır.
Değerlendirme sonuçlarının uygulayıcılar tarafından elektronik ortamda sisteme işlenebilmesi için, değerlendirmenin yapıldığı kurum müdürlüklerince, öğrencilerin “MEBBİS/BİLSEM Modülü/Bireysel Değerlendirme İşlemleri (Sınav Merkezi)/Bireysel Değerlendirme Öğrenci Yoklama Girişi ekranına “GİRDİ” olarak işaretlemeleri gerekmektedir.
Uygulayıcılar, öğrencilerin değerlendirme sonuçlarını kendilerine tanımlı bulunan“MEBBİS/BİSEM Modülü/Bireysel Değerlendirme İşlemleri/Bireysel Değerlendirme Aday Not Girişi” ekranı üzerinden sisteme işleyeceklerdir.
Değerlendirme ve sonuçların kayıt altına alınması uygulayıcıların; gizliliğinin sağlanması ise uygulayıcıların ve değerlendirmenin gerçekleştirildiği kurum müdürlüklerinin sorumluluğundadır.
Genel zihinsel yetenek alanı değerlendirmelerine ve sonuçlarına ilişkin her türlü evrak, değerlendirme yapılan bölgenin sorumluluk alanında bulunduğu RAM’larda, resim ve müzik yetenek alanları için ise değerlendirme yapılan bölgenin sorumluluk alanındaki BİLSEM’lerde muhafaza edilecektir.
Öncelikle değerlendirmeyi yapacak olan kişinin bu konuda özel eğitim almış olduğunu bilmelisiniz.
Bireysel değerlendirme uygulamalarında bakanlıkça belirlenen zeka ölçekleri kullanılacaktır.
Öğrencilerin randevuları; RAM’ların sorumluluk bölgelerinde bulunan öğrenci, uygulayıcı sayısı ile RAM’larda bulunan test bataryalarına göre en kısa sürede tamlanacak şekilde oluşturulacaktır.
Yasal mazereti bulunmayan uygulayıcıların tamamı değerlendirme sürecinde görevlendirilecektir.
Uygulamalar, öğrenci velileri ile uygulayıcıların, değerlendirme öncesinde ve sonrasında karşılaşmayacağı şekilde planlanacaktır. Öğrencinin uygulamaya alınmasından ve uygulama sonrasında veliye tesliminden kurum müdürlükleri sorumlu olacaklardır.
RAM dışındaki kurumlarda kullanılacak test bataryaları ilgili RAM’ın sorumluluğundadır.
Uygulayıcı tarafından, uygulamanın yapılamayacağı kararına varıldığı durumlarda (öğrencinin performansını etkileyecek derecede görme, işitme engelinin olması; Türkçeye ölçeğin gerektirdiği kadar hakim olmaması vb.) öğrenci değerlendirmeye alınmayacak ve durum tutanak ile tespit edilerek il tanılama sınav komisyonları aracılığı ile Merkez Tanılama Sınav Komisyonuna bildirilecektir.
Değerlendirmeler bakanlıkça belirlenen ölçütler doğrultusunda yapılacaktır.
Öğrencilerin randevuları, takvimde öngörülen tarih aralığında Merkez Tanılama Sınav Komisyonunun belirleyeceği değerlendirme tarihleri için oluşturulacaktır.
Değerlendirmeye girecek adaylar için gerekli materyal uygulama merkezinde hazır bulundurulacaktır.
Değerlendirmeler Bakanlıkça belirlenen ölçütler doğrultusunda yapılacaktır.
Değerlendirmeye yönelik hazırlanan “Örnek Uygulama Videosu” http://orgm.meb.gov.tr adresi üzerinden izlenebilecektir. İlgili videonun her oturum öncesinde öğrencilere uygulama merkezi müdürlüklerince izletilmesi zorunludur.
Değerlendirme girecek adaylar için gerekli materyaller uygulama merkezinde hazır bulundurulacaktır.
BİLSEM’de eğitim almaya hak kazanan öğrenciler, belirtilen tarihlerde, bağlı oldukları ildeki Bilim ve Sanat Merkezi’ne; büyükşehirlerde ise oturdukları ilçenin bağlı olduğu Bilim ve Sanat Merkezi’ne doğrudan müracaat ederek kayıt işlemlerini tamamlayabilirler.
Bilim ve Sanat Merkezlerinde öğrencilere, akademik başarıyı ölçmeye yönelik herhangi bir işlem uygulanmaz, sınav yapılmaz, ölçme ve değerlendirmelerde puan ya da not kullanılmaz. Uygulanan eğitim programlarının her aşamasında “Gözlem Formları” kullanılarak izleme ve değerlendirme yapılır ve programın sonunda programı tamamlayan öğrencilere “Program Tamamlama Belgesi” verilir.